Skip to main content

Er worden steeds meer vleesvervangers gegeten. Nederland is zelfs koploper in Europa op dat gebied. Toch blijft de visvervanger ver achter bij de vleesvervanger. Met de visburger die dit najaar in de supermarkt ligt, wordt iets aan die achterstand gedaan.

Vis is gezond en is een belangrijke bron van eiwitten. Bovendien wordt er veel vis gegeten. Dat werkt overbevissing in de hand. Om het leegvissen van oceanen te voorkomen gold kweekvis lange tijd als alternatief, maar die industrie ligt de laatste tijd behoorlijk onder vuur. Dat komt onder andere door bijvoorbeeld de zalm die wordt gekweekt, die wordt gevoerd met brokjes waar weer zeevis in verwerkt is. Bovendien hebben de drijvende zalmkwekerijen een negatieve impact op het lokale ecosysteem door overmatig voeren en het gebruik van antibiotica. Het moge duidelijk zijn dat kweekvis niet het antwoord is op iedereen die bewust een visje wil eten. Een plantaardig alternatief voor vis, zoals dat ook bij vlees is gebeurd, is dan ook een welkome oplossing. Het probleem is echter, waar zijn deze visvervangers?

Schouten Europe is druk bezig hier iets aan te doen. Zij willen dat hun Burger Zonder Vis dit najaar al in de supermarkten ligt. Het familiebedrijf uit Giessen pionierde eerder al met vleesvervangers en is op die manier groot geworden. De verwachtingen zijn dan ook hoog.

Onmiskenbare vissmaak

In vis zit veel omega-3, een belangrijke vetzuur waardoor vette vis zo gezond is. De Burger Zonder Vis bevat omega-3 in de vorm van lijnzaadolie, hetgeen deze burger ook gezond maakt. Het bedrijf heeft veel vertrouwen in hun nieuwe product en liet onlangs de Burger Zonder Vis testen. Zelfs voor de doorgewinterde vegetariër en veganist bleek de vissmaak van deze burger onmiskenbaar. Zacht en toch een beetje vlezig, terwijl de smaak fijn mild en licht zoutig is. De witte kleur is afkomstig van rijstkorrels. Dat, samen met de korrelige smaak en het krokante jasje, maakt dat de burger bijna niet van echte witvis te onderscheiden is.

Met name de specifieke textuur van vis heeft ervoor gezorgd dat plantaardige visvervangers zo lang op zich hebben laten wachten. Volgens levensmiddelentechnologen is vis, doordat het gelaagd en olierijk is, veel lastiger na te maken van vlees. Dit soort producten worden onder hoge temperaturen geproduceerd. Als daar olie aan toegevoegd wordt, dan is de kans groot dat het ranzig wordt. En dat is een vervelende bijsmaak die je absoluut niet wilt.

Hit enter to search or ESC to close