Skip to main content

Dat fruit eten je gezondheid een flinke boost kan geven, dat wist je natuurlijk al wel. Maar niet elke fruitsoort is hetzelfde. Sommige fruitsoorten hebben namelijk unieke gezondheidseffecten. Dit is iets wat je niet op de verpakking ziet staan, maar wat je natuurlijk wel graag zou willen weten. Want welke gezondheidsvoordelen heeft fruit nu? En welke soort fruit kan je bij vervelende ongemakken helpen? Wij hebben het voor jou uitgezocht, de 6 meest gezonde fruitsoorten!

De mooie rode grapefruit

Een van de meest gezonde citrusvruchten is de grapefruit. Naast dat het bekend staat om de vele vitamine en mineralen staat de grapefruit ook bekend als vrucht die jou kan helpen bij het afvallen. Er is zelfs uit onderzoek gebleken dat 91 mensen die een halve grapefruit per dag aten 1,3 kg meer afvielen dan de mensen die dit niet deden. Ook kan grapefruit je helpen om je cholesterolwaarden te verminderen en kan het helpen om nierstenen te voorkomen.

ANANAS GEZONDE FRUITSOORTDe grote ananas

De ananas mag wel de superster genoemd worden onder het tropische fruit. Wanneer je 237 ml ananas binnenkrijgt krijg je al snel 131 procent van je dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen! Daarnaast krijg je ook nog eens 76 procent van het aanbevolen mangaan binnen. Hiernaast bevat een ananas ook nog eens bromelaine, dat is een mix van enzymen en die staan dan weer bekend omdat ze een ontstekingsremmende eigenschap hebben en daarnaast ook de eigenschap hebben om eiwitten te verteren. Uit een onderzoek is gekomen dat bromelaine tumor en kankergroei kan helpen te voorkomen.

De zeer gezonde avocado

Avocado is eigenlijk heel anders dan andere fruitsoorten. Een avocado bevat zeer weinig koolhydraten en bevat daarentegen wel veel gezonde vetten. Normaal bestaat fruit natuurlijk uit veel koolhydraten. De meeste vetten die in een avocado zitten zijn oliezuur. Deze vetten zorgen voor minder ontstekingen en is ook nog eens goed voor je hart. Ook zit een avocado vol met vezels, magnesium en kalium. Wanneer je 1 avocado eet krijg je al 28 procent kalium binnen. Dit is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Wanneer je voldoende kalium binnenkrijgt dan zorgt dat weer voor een lagere bloeddruk en minder kans op een beroerte.

Portie blauwe bessen

Deze kleine bessen zijn enorm krachtig. Ze zijn namelijk rijk aan mangaan, vitamine K, vitamine C en vezels. Daarnaast zijn ze ook nog eens enorm rijk aan antioxidanten. Er wordt zelfs gezegd dat blauwe bessen de meest gegeten fruitsoort is met zoveel antioxidanten. Antioxidanten kunnen chronische aandoeningen verminderen. Denk aan alzheimer, diabetes en hartziekte. Ook staan deze krachtige bessen bekend om hun werking op ons immuunsysteem. Wanneer je regelmatig blauwe bessen zou eten, zou dat natuurlijke kankerkillers in je lichaam gaan verhogen. Ook is er aangetoond dat het eten van blauwe bessen goed zou zijn voor je hersenen. Wanneer je als ouder iemand regelmatig blauwe bessen eet zou dat je geheugen verbeteren.

gezonde blauwe bessenAlle kleuren: de appels

Appels zijn niet alleen heel erg populair, maar daarnaast ook nog eens supergezond. Appels bevatten veel vitamine K maar ook kalium, vezels, vitamine C en vitamine B. uit onderzoek is gebleken dat appels goed zijn voor je hart en daarnaast ook nog eens het risico op diabetes type 2, alzheimer en kanker kunnen verlagen. Ook zijn appels goed voor sterke botten. Nog zo een pluspunt van appels is pectine. Dit is een prebiotische vezel die ervoor zorgt dat de goede darmbacteriën gevoed worden.

Het onbekende fruit: de granaatappel

Ook al is de granaatappel redelijk onbekend, toch is het een van de meest gezondste vruchten die je kunt eten. Het zit vol met voedingsstoffen en ze bevatten daarnaast ook nog eens plantenstoffen die zorgen voor vele gezondheidsvoordelen. We wisten natuurlijk al dat rode wijn en groene thee vol antioxidanten zaten, maar de waarde in granaatappels is drie keer hoger! Ook werken granaatappels ontstekingsremmend.

Tot slot

Natuurlijk weten we dat elk fruitsoort gezond is. Probeer dan ook zeker om ook andere fruitsoorten te eten. Wanneer je probeert meerdere fruitsoorten te eten, zou dat je gezondheid een boost geven. Kijk ook altijd even naar welke fruitsoorten er zijn, dit kan namelijk seizoen gebonden zijn. Eet je moeilijk fruit weg? Probeer het dan eens in een blender te mixen tot een smoothie of snij wat fruit door je yoghurt of vla heen, zo krijg je het toch binnen. Of nog meer in lijn met onze website: maak eens een smoothie met Tofu en fruit, verrassend maar altijd lekker!

Hit enter to search or ESC to close