Skip to main content

Het zal op de lange termijn nodig worden om minder vlees te gaan eten. Tegenwoordig wordt steeds meer landbouwgrond door veeteelt in beslag genomen. Toch heeft dit maar 18 % voedselresultaat.

Mensen die van vlees houden zullen als argument aanvoeren dat er voor soja hele oerwouden en bossen worden gekapt. Dit is alleen niet waar. Bijna alle soja die uit de Amazoneregio komt wordt gebruikt als voedsel voor de veeteelt.

Er zijn dus redenen genoeg om ervoor te kiezen meer plantaardig te gaan eten. Als je veganist bent is het wel eens de vraag of je dan ook daadwerkelijk de mineralen en vitamines binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Daarom moet je, als je veganistisch eet, extra goed op je voeding letten.

Het verschil tussen een vegetariër en een veganist

Als vegetariër eet je geen producten welke afkomstig zijn van dieren. Hierbij gaat het niet alleen om vis en vlees. Er zitten ook een groot aantal dierlijke toevoegingen in andere soorten voeding. Hierbij gaat het met name over varkensgelatine of kaas met een dierlijk stremsel. Stremsel wordt gemaakt uit de maag van jonge kalveren.

Waarom eet je als veganist geen honing of eieren?

Een veganist eet alleen wat echt plantaardig is. Toch is dit meer dan alleen maar het volgen van een dieet dat puur plantaardig is. Een veganist zal ook geen dingen eten waarbij gebruik is gemaakt van dieren. Hierbij gaat het om eieren en bijenhoning. Veganisten gebruiken daarnaast ook geen make-up welke op dieren getest zijn. Ze drinken ook geen wijn die is geklaard met visgraten of gelatine.

Eiwitten en veganisme

Een volwassen mens heeft per dag 1 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht nodig. Als je veel sport heb je nog meer nodig. Je moet dan 1,5 gram per kilo lichaamsgewicht hebben. Voorbeeld: Weeg je 70 kilo dan wil dat dus zeggen dat je tussen de 75 en 112 gram eiwitten per dag binnen moet krijgen.

Veganisten hebben meer behoefte aan eiwitten dan vleeseters

Een veganist heeft ongeveer 20 % meer eiwitten nodig dan een vleeseter. Dit komt door de samenstelling van deze eiwitten. In plantaardig eiwit zitten helaas niet alle aminozuren die je lichaam nodig heeft.

Eiwitten - producten etcIn dierlijke eiwitten zitten deze 8 verschillende aminozuren wel. Dit is geen beste bron van vezels. Plantaardige eiwitten zijn dat wel. Daarom is het voor veganisten goed om te weten hoe ze meer eiwitten kunnen eten. Goede plantaardige eiwitten zitten in erwten, linzen, granen, bonen, tempé en noten.

Als je ongeveer 75 kilo weegt dan heb je per dag ongeveer deze hoeveelheden te eten:

  • 250 broccoli, 9 gram eiwit
  • 100 gram linzen, 25 gram eiwit
  • 20 gram amandelen, 5 gram eiwit
  • 1 eetlepel pindakaas, 3 gram eiwit
  • 2 sneden volkoren sneetjes speltbrood, 13 gram eiwit
  • 100 gram tempeh, 19 gram eiwit

Vitamine B12

Deze vitamine komt voornamelijk voor in dierlijke producten. Daarom doe je er al strikte vegetariër maar zeker als veganist zijnde verstandig aan om er goed op te letten of je wel voldoende vitamine B12 binnenkrijgt. Dit komt omdat je door je voeding hier te weinig van binnenkrijgt.

Vitamine B12 heeft een goede invloed op je gemoedstoestand, je immuunsysteem en het zorgt er ook voor dat je minder snel vermoeid bent. Gebruik je deze vitamine als supplement, dan dien je er goed op te letten dat je er niet te veel van neemt.

De verschillende B-vitamines hebben namelijk een sterke wisselwerking op elkaar. Daarom kan je als vegetariër of veganist het beste voor kiezen om een combinatie van folaat en vitamine B12 te nemen. Folaat is ook wel bekend als een biologisch actieve vorm van foliumzuur.

B12 en zijn voordelen:

  • Door de smelttablet wordt hij snel opgenomen.
  • Is veilig en biologisch in de vorm van pyridoxaal-5-fosfaat

Vitamine B12 Forte

Vitamine b12 is een essentiële bouwsteen van het lichaam. Het is belangrijk voor onder andere het immuunsysteem, hart-en bloedvaten en de spijvertering.
€19,95

IJzer en veganisme

Door ijzer wordt de aanmaak van rode bloedlichaampjes ondersteund. Ook levert het je lichaam voldoende energie. Het is dus een waardevol mineraal dat je zeker in je voeding nodig hebt. Er zijn twee soorten ijzer. Het eerste is heemijzer. Dit vind je vooral in dierlijke producten. Er is ook non-heemijzer. Dit zit voornamelijk in plantaardige producten.

Het ijzer, Heemijzer, wordt door het lichaam makkelijker opgenomen dan een non-heemijzer. Je dient er dus als veganist genoeg van binnen te krijgen. Hiervoor dien je een grotere hoeveelheid aan ijzerrijke voeding te eten. Om er zeker van te zijn dat je genoeg ijzer opneemt, is het verstandig om ijzerrijke voeding te eten in combinatie met voeding waar veel vitamine C inzit.

Deze vitamine bevordert namelijk de opname van ijzer uit onze voeding. Ook zorgt vitamine C voor een hoger ijzergehalte in ons bloed. En dit is precies de plaats waar we dit belangrijke mineraal het meeste nodig hebben.

Enkele goede supplementen die je ijzergehalte kunnen ondersteunen:

Hit enter to search or ESC to close