Resultaat 1β12 van de 43 resultaten wordt getoond
Op een knapperig broodje, met knisperende sla, gesmolten kaas, gebakken ui, zoute frietjes aan de zijkant en héél véél saus: een burger is veelzijdig te combineren en altijd lekker. En het mooie aan de burger: tegenwoordig kun je hier ook dier- en milieuvriendelijk van genieten! Want waar bij een klassieke burger vaak wordt gedacht aan een dikke schijf gebakken rundvlees, afgetopt met bacon, zijn vegetarische burgers in de afgelopen jaren steeds populairder én steeds lekkerder geworden. In dergelijke vegaburgers wordt het gehakt uit de klassieke burger vervangen door bijvoorbeeld bonen, noten, tofoe of paddenstoelen; producten die veel gezonde voedingsstoffen bevatten, en daarom een goed alternatief bieden voor een volwaardige maaltijd.
Sommige merken streven ernaar om hun vegaburgers zoveel mogelijk op de originele variant te laten lijken, anderen wijken hier volledig vanaf en kiezen juist voor een plantaardige benaming, zoals de groenteburger, bietenburger, kikkererwtenburger of pompoenburger. De enige overeenkomst die deze nieuwe varianten dan nog hebben met βde klassiekerβ, is de vorm. Naast vegetarische burgers, waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van ei om de burgers te binden, zijn ook de veganistische burgers in opkomst: burgers waarbij geen enkel dierlijk product te pas is gekomen aan het productieproces.
Vegetarische burger recepten
Kom je pas net kijken in de vegetarische voedingswereld en vind je het nog lastig om te bepalen wat wel en niet lekker is wanneer het aankomt op vegaburgers? Geen zorgen, wij hebben een paar van de lekkerste combinaties voor je op een rijtje gezet!
1. De βklassiekerβ
Ben je vegetariΓ«r geworden, maar vind je het soms toch lastig om dat oh-zo-lekkere stukje sappig vlees op te geven? Ga dan voor de klassieke vegaburger als vleesvervanger, die ernaar streeft om niet onder te doen voor zijn oorspronkelijke variant. Zo wordt de Beyond Burger van Beyond Meat aangeprezen om zijn grootse overeenkomst, zelfs onder de echte vleesliefhebber. Vouw er een warm broodje omheen en kleed de burger aan met sla, kaas, ui, augurk en saus naar keuze, en je zal het verschil niet proeven! Extra tip: tegenwoordig zijn er zelfs uitstekende versies van vegetarische en veganistische bacon te verkrijgen, die jouw burger helemaal afmaken.
2. De (vegan) bonenburger
EΓ©n van de meest populaire vegaburgers is de bonenburger: heerlijk in smaak Γ©n hoog in voedingswaarden. Aangezien de meeste bonenburgers gemaakt worden op basis van zwarte bonen, staan ze garant voor een stevige maaltijd. Daarom raden we aan om deze vleesvervanger te combineren met lekkere frisse ingrediΓ«nten, waarbij onze favoriet veel ontleent aan de Mexicaanse keuken. Denk bijvoorbeeld aan avocado, maΓ―s, tomatensalsa, rode ui, koriander en limoensap; gouden combinaties die zonder twijfel tot een heerlijke maaltijd leiden!
3. De bietenburger
Nog zoβn favoriet in de categorie vegetarische burgers: de bietenburger. Gemaakt van rode biet, waardoor hij niet alleen barstensvol gezonde voedingsstoffen zit, maar ook nog eens een onweerstaanbaar lekker kleurtje met zich meekrijgt. Maar wat is nou de ideale combinatie voor deze burger, met zijn aardse, zoete smaak? Daarbij kun je denken aan avocado, mango, rucola, feta en geitenkaas: ingrediΓ«nten met een sterke smaak, die een heerlijke tegenhanger bieden op de zoetige bietensmaak!
4. De portobelloburger
Ook de portobello, een βuit de kluiten gewassen kastanjechampignonβ, biedt dΓ© perfecte basis voor een vegetarische burger. Dankzij zijn ronde, platte vorm wordt de portobello vaak niet eens gemengd tot burger, maar gewoon in zijn geheel gegrild. Combineer hem met andere gegrilde groenten als courgette en paprika en top het geheel af met een lekkere kruidige mayonaise (tip: basilicummayonaise), en je hebt een lekker Γ©n volwaardig broodje burger!
Vegetarische burger zelf maken
Naast de kant-en-klare vegaburgers die je kunt vinden in het supermarktschap, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om zelf de keuken in te duiken. Het maken van een vegetarische burger is namelijk Γ©cht niet zo moeilijk en tijdrovend, en daarom ook een leuke uitdaging voor de βsimpeleβ thuiskoks. Op het internet zijn duizenden foodblogs te vinden die vol staan met heerlijke recepten, maar wij geven je vast de beste basistips om aan de slag te gaan.
1. Groenteburger maken: de basis
Het maken van een vegaburger is niet zo moeilijk, maar je moet wel een goede basis kiezen ter vervanging van het vlees. Deze basis moet ook goed kunnen binden, en daarom zijn de meest populaire vleesvervangers, onder andere, kikkererwten, linzen, quinoa, bonen, bieten en champignons. Het verdere proces gaat eigenlijk precies zoals bij een vleesburger: voeg je favoriete specerijen toe om de burger op smaak te brengen en bind het geheel met broodkruim en een ei. Vervolgens kun je de burgers kneden, vormen en bakken en serveren op een broodje, waarna je toppings naar keuze kunt toevoegen (zie tips hierboven).
2. Vegan burger maken
In veel recepten voor vegetarische burgers wordt gebruik gemaakt van ei om de burger te binden. Maar wanneer je hebt gekozen voor een veganistische levensstijl, zal je ook het ei moeten zien te vervangen. Gelukkig zijn er ook talloze veganistische burgerrecepten te vinden, waarbij veelal gebruik wordt gemaakt van kikkererwten, havermout en/of bloem ter vervanging van het ei. Belangrijk is dus om goed op de ingrediΓ«nten te letten wanneer je een veganistische burger wil maken, maar het bereidingsproces zal verder grotendeels overeenkomen met die van de vegetarische burger.