Skip to main content

Ons lichaam heeft veel water nodig om allerlei processen goed te laten verlopen. Het behoort samen met zuurstof tot de belangrijkste stoffen die ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Je staat er vast niet dagelijks bij stil, maar water heeft vele essentiële functies. Het doet dienst als bouwstof, oplosmiddel, transportmiddel, het reguleert onze temperatuur en het dient om via de nieren afvalstoffen uit ons lichaam weg te leiden. Het advies is dan ook om dagelijks tussen de 1,5 en 2 liter water te drinken. We gaan hier dieper in op hoe essentieel water voor je lichaam is.

We bestaan voor het grootste deel uit water!

essentieel waterEen belangrijk feit is dat ons lichaam voor het grootste deel uit water bestaat. Zo bestaat de mens gemiddeld uit 55 tot 60% uit water. Wist je dat het vochtgehalte van mannen doorgaans enkele procenten hoger ligt dan dat van vrouwen? De reden hiervoor is het verschil in vetgehalte. Dat ligt bij vrouwen iets hoger. Het lichaam van een baby bestaat overigens uit 75% water. Het vocht komt voor in heel het lichaam; in cellen, weefsels, bloed en tussen de cellen.

Om het vochtgehalte op peil te houden, moeten we regelmatig drinken, maar ook uit voeding wordt vocht gehaald. Het te veel aan vocht plas je uit. Krijg je dorst, dan is dat een teken dat je meer moet drinken. Maar waar is water allemaal onmisbaar voor? We lichten hier enkele belangrijke onderwerpen verder toe.

Water is essentieel voor je hersenen


Als je weet dat je hersenen voor 85% uit water bestaan, dan begrijp je wel hoe belangrijk water voor dit orgaan is. Het is daarom ook niet vreemd dat de eerste tekenen van dehydratatie leiden tot klachten, zoals hoofdpijn, verminderde concentratie en vergeetachtigheid. Een tekort aan vocht zorgt al snel voor een sterk gedaalde energieproductie in de hersenen. In extreme gevallen, zoals we weleens zien bij sporters die tijdens een duurloop gedehydrateerd raken, ontstaat er verwarring en het kan zelfs tot coma leiden. En bijzonder weetje, is dat wetenschappers ontdekten dat bij slechts een vochttekort van 1 tot 2% het concentratievermogen snel keldert.

Belang van water voor onze overige organen

Andere organen, die sterk afhankelijk zijn van water, zijn de longen en de huid. De longen bestaan voor 85% uit water. Ze moeten continu bevochtigd worden om het opnemen van zuurstof en het afvoeren van koolzuur goed te laten verlopen. Via je je adem verlies je dagelijks tussen de 0,5 tot 1 liter vocht. Je huid is je grootste orgaan en bestaat voor 70% uit vocht. De huid beschermt je o.a. tegen invloeden van buitenaf en ziekteverwekkers.

Als het vochtgehalte niet in orde is, kan dit orgaan deze functies niet goed uitvoeren. Of wat dacht je van je nieren? Zij hebben genoeg vocht nodig om afvalstoffen weg te leiden. Is dat vocht niet aanwezig, dan ontstaat er nierschade. Je darmen kunnen zonder voldoende vocht ook niet goed hun werk doen. Zo heeft elk deel van je lichaam op zijn manier genoeg water nodig om optimaal te functioneren!

water drinken

Waaraan merk je dat niet genoeg water drinkt?

Water is van groot belang voor zoveel lichaamsfuncties, dat je uitdroging te allen tijde moet voorkomen. Wees daarom alert op de volgende symptomen, want dit kunnen teken zijn van uitdroging:

  • Dorstgevoel
  • Vermoeidheid
  • Sufheid
  • Algehele zwakte
  • Verward zijn
  • Weinig zweten
  • Weinig urine
  • Verslapte huid

Uitdroging kan er ook voor zorgen dat je flauwvalt. Dat komt doordat het vochttekort je bloeddruk verlaagt. Je hart moet daardoor extra hard werken. Vooral bij warm weer en intense inspanning, kan dit effect nog eens versneld worden, doordat de bloedvaten in de huid zich gaan verwijden. Wees ook extra alert op uitdroging bij diarree, want daardoor verlies je extra veel vocht. Dit is vooral belangrijk bij ouderen, baby’s en kinderen.

Drink 1,5 tot 2 liter water per dag

Dit wordt als algemene richtlijn gesteld. Houd er echter rekening mee dat de benodigde vochtinname per persoon kan verschillen. Iemand die zeer intens sport heeft uiteraard meer water nodig en dat geldt ook als het heel warm weer is. Daarnaast zijn er ook andere omstandigheden, waarin meer water drinken aangeraden is. Zo dienen zwangere vrouwen iets meer te drinken, evenals dames die borstvoeding geven. Zij kunnen beter 2 tot 2,5 liter per dag drinken.

Heb je te veel alcohol gedronken? Drink dan ook wat meer water, want alcohol heeft een vochtafdrijvende werking. Of misschien heb je erg zoute voeding gegeten, dan kan je lichaam ook om meer vocht vragen. Pas zo je vochtinname aan de omstandigheden aan, zodat je lichaam optimaal kan blijven functioneren.

En wat als je geen water lust?

kopje theeEr zijn voldoende manieren om water een lekker smaakje te geven zonder meteen naar frisdranken te grijpen. Zo kan je bijvoorbeeld water infuseren met fruit gedurende een nacht zodat je ‘s ochtends vers fruitwater hebt. Of je kiest ervoor om een cafeïnevrije thee te drinken zoals een gezonde rooibosthee of zelfs brandnetelthee. Gezond, én zonder de nadelen van frisdranken maar met alle voordelen van water!

Hit enter to search or ESC to close