Bekendste Merken Vleesvervangers

Vleesvervangers zijn sinds een aantal jaar niet meer weg te denken uit het voedingspatroon van vele mensen. De verkoop van vleesvervangers is in 2019 met 51% gestegen ten opzichte van 2017, en dankzij deze stijgende populariteit zijn vleesvervangers niet alleen steeds beter te verkrijgen in de (grote) supermarkten, maar worden ze bovenal steeds lekkerder. Daarom zijn het tegenwoordig niet meer alleen de vegetariërs die zich wagen aan vegaburgers, Vega shoarma, groenteschijven en dergelijke vleesvervangers, maar ook onder non-vegetariërs neemt de consumptie van vleesvervangers toe. En dat is goed nieuws voor zowel dier als milieu!

Maar met de opkomst van vleesvervangers, zijn er ook heel veel nieuwe merken opgezet die de productie hiervan tot zich nemen. Online is zoveel informatie te vinden over verschillende merken vleesvervangers, waardoor je eigenlijk niet veel wijzer wordt in het grootse doolhof vol aanbod. Want wat zijn nou écht de lekkerste vleesvervangers, waar zijn deze te verkrijgen en wat betaal je hiervoor? Daar helpen wij je bij! We hebben de meest verkochte vegetarische vleesvervangers merken verzameld en voor jou op een rijtje gezet, dus lees maar mee:

Beyond Meat

Beyond Meat is een in Los Angeles gevestigd bedrijf dat is opgericht vanuit een verlangen naar gezonder en duurzamer voedsel, gecombineerd met een groeiende bezorgdheid rondom het milieu. De oprichters van het bedrijf geloven erin dat we veel globale problemen, zoals menselijke gezondheid, klimaatverandering en dierenwelzijn, kunnen verhelpen wanneer we ons voedselpatroon veranderen van dierlijk naar plantaardig vlees. Daartoe maken zij enkel gebruik van plantaardige ingrediënten in hun producten, zoals koolzaadolie, proteïne uit erwten en bietensap, om de smaak en textuur van vlees zo goed mogelijk na te bootsen. Hun missie: het leveren van de “vleeservaring” met plantaardige alternatieven, die dezelfde of zelfs meer proteïnen bevatten dan hun dierlijke variant. En ze hebben succes: uit onderzoek blijkt dat er voor de productie van hun Beyond Burger 99 procent minder water nodig is, 93 procent minder land en bijna de helft van de energie, terwijl er 90 procent minder CO2 wordt uitgestoten tijdens het productieproces ten opzichte van het proces van een daadwerkelijke vleesburger.

Naast de Beyond Burger heeft Beyond Meat ondertussen ook Beyond Beef, Beyond Sausage en Beyond Beef Crumbles op de markt gebracht. Hun succes is tegenwoordig zelfs wereldwijd te ervaren: waar hun eerste plantaardige hamburgers de Amerikaanse supermarkten bereikten in mei 2016, breidde de distributie van hun producten zich in juli 2018 uit naar Canada en het Verenigd Koninkrijk. Sinds april 2019 is de Beyond Burger ook in Nederlandse supermarkten te vinden, bij de Jumbo en de Albert Heijn. De Beyond Burger is zelfs zo succesvol dat bekende Amerikaanse burgerketens als Carl’s Jr. en TGIFriday’s de burgers verkopen, en ook bij de McDonald’s in Canada zijn ze een pilot gestart met de zogenoemde P.L.T. (Plant, Lettuce, Tomato).

De Vegetarische Slager

De Vegetarische Slager is opgericht door een Nederlandse boer én vleesliefhebber met een ideaal: vleesliefhebbers laten beleven dat ze helemaal niets hoeven te missen wanneer ze dierlijk vlees één of meerdere dagen in de week achterwege laten. Daarom probeert De Vegetarische Slager met hun producten altijd de smaak van dieren te vangen, waarbij ze zich onderscheiden “met een geheel nieuwe generatie vegetarisch vleesch die volgens topchefs en culinair journalisten niet van echt te onderscheiden is”. Hun missie: het bevrijden van dieren uit de voedselketen door een volledig én lekker alternatief te bieden voor dierlijk vlees. Dit levert niet alleen enorme voordelen op voor de natuur, het milieu en de wereldvoedselvoorziening, maar uiteraard ook voor het dierenwelzijn.

Al het “vleesch” van De Vegetarische Slager wordt gemaakt op basis van soja, lupine en/of regionaal geteelde groenten, waardoor de producten slechts een kleine ecologische voetafdruk achterlaten. Het assortiment is uitgebreid en omvat, onder meer, Vegetarische Kipstuckjes, Visvrije Tonyn, Vegetarische Kip-Kerriesalade en de leuk bedachte Accept Gyros. Hun producten vind je bij de Jumbo, Albert Heijn, PLUS en Coop!

Garden Gourmet

Bij Garden Gourmet geloven ze in de kracht en veelzijdigheid van een plantaardig dieet. Hun missie is om iedereen in Nederland te inspireren om meer te variëren met gerechten zonder vlees. Het consumeren van meer plantaardige eiwitten en minder dierlijke eiwitten is volgens hen namelijk niet alleen goed voor mens, maar ook voor milieu. Garden Gourmet staat voor verse ingrediënten uit de tuin en voor échte smaak, en daarom ontwikkelen zij voortdurend nieuwe en lekkere vegetarische en veganistische producten.

Zo heb je de “Chef’s Ingredients” lijn, de basis voor ieder vegetarisch gerecht, bijvoorbeeld met Gegrilde Stukjes, Vegan Fijngehakt en Vegetarische Spekreepjes. De “Daily Favorites” zijn producten die in vorm, smaak en textuur op vlees lijken, zoals Vegetarische Boterhamworst of de Incredible Burger. Daarnaast heeft Garden Gourmet nog een lijn met “Veggie Creations”, gemaakt op basis van groenten in combinatie met peulvruchten, granen of kaas. Denk hierbij aan een Vegan Linzenburger, Vegetarische Griekse Rondo of Italiaanse Carré. Al deze heerlijke vleesvervangers zijn te verkrijgen bij de Jumbo, Albert Heijn en PLUS!

Veggie Chef

De Jumbo is de eerste Nederlandse supermarkt die in 2017 met “Veggie Chef” een huismerkassortiment in vegetarische- en veganistische producten introduceerde. Daarmee willen ze inzetten op lekker én gezonder eten, waarmee ze laten zien dat er veel alternatieven zijn voor vlees die helemaal niet ingewikkeld of duur hoeven te zijn. Met 21 vegetarische en 18 veganistische producten willen zij variatie en inspiratie in een maaltijd brengen, en tevens bijdragen aan een bewustere levensstijl, een beter milieu en dierenwelzijn. Hun uitgangspunt: ‘Gezond voor jezelf en gezond voor de wereld’.

Jumbo Veggie Chef wil dus bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem, waar plantaardige eiwitten een voor de hand liggende keuze zijn. Hun producten, zoals de Vegetarische Notenballetjes, Pulled Veggie, Vegetarische Braadworstjes en de Plantaardige Bietenburger, sluiten hier dan ook naadloos op aan. Op zoek naar deze heerlijke en makkelijke vleesvervangers? Je vindt ze in de schappen van de Jumbo!

Quorn

Bij Quorn “bekijken ze de dingen graag anders”. Zij handelen vanuit de gedachte dat de groeiende wereldbevolking duurzame en gezonde voeding nodig heeft, en daarom ontwikkelen ze al hun producten met mycoproteïne: een voedzame bron van eiwitten die rijk aan vezels is én bijdraagt aan een gezonde planeet. Quorn wil mensen dus inspireren om op een gezonde en duurzame manier te genieten van heerlijk eten, en doet dit door een nieuwe draai te geven aan de productie van eiwitten.

Met de menselijke gezondheid en onze planeet in het achterhoofd, heeft Quorn een onweerstaanbare reeks producten opgezet die qua smaak en textuur niet onderdoen voor hun vleesvariant, zoals een Vegetarische Pepersteak, Vegetarische Bacon Slices en Vegetarische Pepperoni. De producten van Quorn vind je bij Jumbo en Albert Heijn.

Valess

Valess komt voort uit het briljante idee van een slagerszoon en ex-souschef om wrongel vanuit zuivel en algen te combineren tot een nieuwe, vezelachtige structuur, die verrassend veel wegheeft van vlees. Een wetenschappelijk verhaal, maar het komt erop neer dat melk bij Valess aan de basis staat van het productieproces van heerlijke, bewuste én gevarieerde vleesvervangers. Dankzij de melkeiwitten zijn hun producten heel voedzaam, en met de juiste kruiden en specerijen zijn zij daarnaast ook nog eens ontzettend lekker!

Valess werd in 2005 geïntroduceerd door FrieslandCampina en heeft sindsdien een uitgebreid assortiment aan vleesvervangers opgezet, waaronder de vegetarische Satéburger, vegetarische Rookworst en de vegetarische Schnitzel. Ondertussen zijn zij zo succesvol dat hun producten ook in België, Duitsland en Zwitserland te vinden zijn, maar in Nederland vind je ze bij de Jumbo, Albert Heijn en PLUS.

Vivera

“More life, less meat”, dat is het uitgangspunt van Vivera. Zij geloven erin dat het leven mooier is wanneer je minder vlees eet, en ze willen iedereen in beweging brengen om een verschil te maken voor zichzelf én voor de wereld. De basis voor het overgrote deel van hun plantaardige vleesvervangers is de sojaboon, maar ze hebben ook producten die gebaseerd zijn op kikkererwten, maïs, rijst en aardappelen.

Vivera heeft een ruim aanbod aan vleesvervangers, met producten als de vegetarische Shoarma en het vegetarische Kruimgehakt die hun werkelijke vleesvariant vervangen, en met 100% plantaardige producten die gewoon lekker zichzelf zijn, zoals de Pompoen en Zoete Aardappel Burger en de Hot & Spicy Falafel. Hun producten vind je bij Albert Heijn, PLUS en Coop.