Skip to main content

Met de komst van alle super-foods en super-diëten is de discussie opgelaaid dat gluten wellicht heel slecht voor je is. Men zou er ziek van worden en ook zou het zorgen voor andere blijvende lichamelijke klachten.

Gluten is een mengesl van verschillende eiwitten dat voorkomt in granen. Gluten zorgt ervoor dat deeg rijst en luchtig is, dat pasta stevig, maar ook elastisch is en dat brood die lekkere luchtige structuur heeft. Het wordt afgeraden om gluten te vermijden als je gezond bent. Wanneer je wel afscheid moet nemen gaan we uitleggen in dit blog.

Hoe maak je alles glutenvrij

Hoe maak je alles glutenvrij is het eerste kookboek dat je laat zien hoe je alles wat je wilt eten glutenvrij kunt bereiden zonder smaakverlies. Waarom zou je je moeten beperken tot soepen, salades en fruit als je intolerant of allergisch bent voor gluten? Waarom zou je moeten leren leven met het...
€24,99

pasta glutenWaar zit gluten in?

Gluten zit in heel veel verschillende voeding, medicatie en supplementen. Maar met name in granen en in andere eiwithoudende producten zoals: brood, vlees, snoepjes, sauzen, schimmelkaas, zuivelproducten, sojaproducten, ijs, blik voedsel, bier, wodka, alle koolzuurhoudende dranken, whisky, oploskoffie en onder andere cacao.

Ook bevat veel medicatie gluten zoals, Foliumzuur valeriaan, Oxazepam, Acetylsalicylzuur, bisacodyl, vitamine E, Ibuprofen, en onder andere Phenobarbital. Ook bepaalde E-nummers bevatten gluten. Dit is maar een klein lijstje van de producten die gluten bevatten. Je kunt gluten zien al een bindmiddel. Het plakt de kleine deeltjes aan elkaar als het ware.

Gluten is niet ongezond

Als je gezond bent is gluten niet slecht voor je. Het is een eiwitmengsel in granen waardoor je graanproducten fijner van smaak worden. Luchtiger of juist steviger. Er is veel te doen over gluten. Maar de realiteit is wanneer je gluten vermijd als je gezond bent dit enorme gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Je gaat dan namelijk bepaalde voedingsstoffen missen met alle gevolgen van dien. Daarnaast is een glutenvrij dieet een heel ingewikkeld iets en wordt zoiets voorgeschreven voor een arts. Het wordt echter afgeraden om gluten te skippen wanneer je geen klachten hebt. Je hebt deze eiwitten en zijn mineralen ook gewoon nodig.

Wanneer wordt gluten een probleem?

Wanneer je de volgende symptomen hebt moet je misschien maar even langs de dokter om te laten testen of je gevoelig bent voor gluten in je voeding:

Krampen in de darmen, door obstipatie of door diarree, de ziekte van Crohn, stemmingswisselingen, depressie, hormonale onbalans, pijn in je gewrichten of spieren, gevoelloosheid in je benen, leverproblemen, buikpijn en een opgezette buik, uitslag op je huid, snel ziek worden dus een slecht immuunsysteem hebben, chronische vermoeidheid en bijvoorbeeld bij constante hoofdpijn. Er is echter een ziekte waarbij je echt glutenvrij moet eten. We leggen je hieronder uit welke ziekte dat is.

Vegetarisch, koolhydraatarm en glutenvrij

Meer dan 100 gezonde, heerlijke en stijlvolle vegetarische en koolhydraatarme recepten - van ontbijt tot hoofdgerecht, en zelfs voor desserts en feestelijke hapjes. De recepten zijn ook geschikt voor een glutenvrij dieet.* Het eerste koolhydraatarme boek speciaal voor vegetariërs, maar...
€15,00

Coeliakie en glutenintolerantie

Coeliakie is een auto-immuunziekte waardoor je lichaam overgevoelig wordt voor gluten. Als je gluten eet dan kan dit een heftige reactie veroorzaken in je lichaam. Buikklachten worden als eerste genoemd bij coeliakie. Dit komt omdat door het gluten de darmvlokken beschadigd raken. Mensen met coeliakie hebben ook vaak last van diarree en zijn extreem vermoeid. Ook vallen zij vaak ineens veel af. Coeliakie is hetzelfde als glutenintolerantie. De ziekte kan ineens ontstaan en op elke leeftijd. Als je een glutenvrij dieet volgt, kun je wel volledig van de klachten afkomen.

glutenvrij dieetGlutenvrij dieet

Wanneer je van de dokter te horen hebt gekregen dat je Coeliakie hebt, kun je het beste met een diëtiste kijken naar een glutenvrij dieet. Bij een glutenvrij dieet mag je dus echt geen gluten nemen. De kleinste hoeveelheid gluten kan al de grootste buikpijnaanval veroorzaken. Daarom is het goed dat als je last hebt van gluten om welke reden dan ook een diëtiste in te schakelen.

Het is ontzettend moeilijk om voeding te vinden waaraan geen gluten is toegevoegd. Veel producten worden namelijk gemaakt in een fabriek waar ook gluten verwerkt word in andere producten. De kans op kruisbesmetting is erg groot wanneer producten bij hetzelfde bedrijf gemaakt worden. Het is zelfs niet mogelijk voor iemand met coeliakie om glutenvrij brood te roosteren in een broodrooster waar doorsnee brood in geroosterd is. Zo nauw luistert dat al.

Glutenvrije producten

Over het algemeen zijn glutenvrije producten wat rijker aan calorieën dan de doorsnee producten. Er zijn een tal van glutenvrije producten op de markt. Je moet daarvoor wel goed zoeken en wat dieper in je portemonnee kijken. Glutenvrije producten zijn namelijk door de toevoeging van vervangers van gluten gewoon een stuk duurder. Je kunt zien dat een product glutenvrij is door te zoeken op de verpakking naar de zogenaamde Crossed Grain keurmerk. Dit herken je aan een doorgestreepte aar op de verpakking.

Vegetarisch, koolhydraatarm en glutenvrij

Meer dan 100 gezonde, heerlijke en stijlvolle vegetarische en koolhydraatarme recepten - van ontbijt tot hoofdgerecht, en zelfs voor desserts en feestelijke hapjes. De recepten zijn ook geschikt voor een glutenvrij dieet.* Het eerste koolhydraatarme boek speciaal voor vegetariërs, maar...
€15,00
Hit enter to search or ESC to close