De stijgende populariteit van vegetarisch vlees heeft erin geresulteerd dat geen enkele supermarkt in Nederland meer kan achterblijven in hun vegetarische en veganistische aanbod, en zij spelen hier dan ook slim op in. Zo hebben de meeste supermarkten al diverse “vlees verminder” campagnes gehouden en plaatsen ze veel vegetarische en veganistische recepten op hun websites, om te laten zien dat ook zij deze trend belangrijk vinden. Daarnaast hebben sommige supermarkten, zoals de Albert Heijn en Jumbo, zelfs al een eigen merk in vleesvervangers opgezet. Maar welke merken vind je nou waar, en welke supermarkten beschikken over het meest ruime aanbod? Wij onderzochten de grootste supermarkten in Nederland en hebben het voor je op een rijtje gezet!

Vegetarisch vlees Jumbo

De Jumbo is met bijna 200 vleesvervangers in de schappen zonder twijfel de grootste in het aanbod binnen Nederland. Tevens was Jumbo de allereerste Nederlandse supermarkt die in 2017 hun eigen huismerkassortiment in vegetarische- en veganistische vleesvervangers introduceerde: Jumbo Veggie Chef. Met producten als Vegetarische Notenballetjes, Plantaardige Bietenburgers en Pulled Veggie willen zij bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem, een bewustere levensstijl, een beter milieu en natuurlijk aan het algehele dierenwelzijn. Naast de producten van Veggie Chef verkopen zij ook diverse andere merken vleesvervangers, waaronder De Vegetarische Slager, Garden Gourmet, Quorn, Valess en Beyond Meat. Hier vind je alle vleesvervangers van de Jumbo.

Vegetarisch vlees Albert Heijn

De Albert Heijn staat na de Jumbo op een mooie tweede plaats met hun assortiment vleesvervangers. Hun aanbod steeg tussen 2016 en 2019 met 33 procent, en bestaat momenteel uit zo’n 100 verschillende vegetarische- en veganistische opties. Ook Albert Heijn heeft ondertussen een huismerkassortiment in vleesvervangers geïntroduceerd, met producten als de Oesterzwamburger, Veganistische Rookworst, Falafel en Tempeh. Daarnaast hebben ze ook nog een aantal vleesvervangers van de AH Biologisch lijn, waaronder Tofu, Vegetarisch Roerbakgehakt en de Spinazieburger. Naast hun eigen assortiment verkopen ze ook diverse andere grote merken vleesvervangers, waaronder De Vegetarische Slager, Garden Gourmet, Quorn, Valess, Vivera en Beyond Meat.

Vegetarisch vlees Lidl

Ook de Lidl beschikt over een groeiend aanbod in vegetarische producten, waarbij zij er zelf naar streven om ieder jaar 10 procent meer vegetarische en veganistische producten te verkopen. Daartoe hebben zij in 2017 ook geïnvesteerd in een gloednieuw en kwaliteitsvol vegetarisch assortiment: My Best Veggie. My Best Veggie biedt, onder meer, Vegetarische Wokreepjes, Vegetarische Schnitzel en Vegetarisch Gehakt. Naast My Best Veggie vind je bij de Lidl ook het vleesvervanger merk Next Level Meat, met Veganistisch Gehakt en Veganistische Burgers.

Vegetarisch vlees PLUS

De PLUS beschikt, ten opzichte van de eerdergenoemde Nederlandse supermarkten, nog niet over een enorm uitgebreid aanbod in vleesvervangers. Zij hebben geen eigen merk in vegetarische- en veganistische producten, maar verkopen daarentegen wel een aantal populaire merken vleesvervangers en erkennen het belang van deze producten. Bij hen vind je, onder meer, vleesvervangers van De Vegetarische Slager, Valess, Vivera en Garden Gourmet. Hier vind je alle vleesvervangers van PLUS.

Vegetarisch vlees COOP

Ook de COOP beschikt nog niet over een heel uitgebreid aanbod aan vleesvervangers, maar wel stimuleren ze het eten van minder vlees met diverse campagnes en met genoeg lekkere vegetarische en veganistische recepten op hun website. Hun hoofdleverancier in vegetarische vleesvervangers is Vivera, een groot merk met een ruim assortiment, waardoor je ook bij de COOP genoeg te kiezen hebt. Naast Vivera verkoopt de COOP ook vleesvervangers van De Vegetarische Slager. Hier vind je alle vleesvervangers van de COOP.