Nederland mag zich ‘kampioen vleesvervangers’ noemen. In het oosten van het land hebben we een heuse ‘Vegan Valley’. Investeerders, bedrijven en supermarkten vanuit de hele wereld komen naar ons kikkerlandje voor de innovatieve technologieën die we hebben.
Op dit moment zijn er in Nederland 72 bedrijven die zich specifiek bezighouden met het ontwikkelen van vleesvervangers. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 5 jaar geleden. Deze bedrijven maken bijna alles, van plantaardige biefstuk tot voedsel met insecten. En dat van een dusdanig hoge kwaliteit, dat de rest van de wereld heel graag meekijkt naar deze producten en de ingrediënten.
Nederland loopt voorop
De hele wereld zit in een ‘eiwittransitie’, waarbij Nederland voorop loopt. Dat meldt Jeroen Willemsen, innovatiemanager van FoodValley. Elk lichaam heeft eiwitten nodig, dat zijn de bouwstoffen van ons lichaam. Vaak halen we deze eiwitten uit vlees en andere dierlijke producten. Door de nieuwe vleesvervangers krijg je echter ook eiwitten binnen, terwijl daarvoor de aarde niet wordt belast. We zitten dus in de overgang van dierlijke naar plantaardige eiwitten.
De start-up Rival Foods is een van de bedrijven die voorop loopt bij deze overgang. Zij ontwikkelen plantaardige vleesvervangers die net zo aanvoelen en net zo smaken als echt vlees. Dat betekent geen ‘nepgehakt’ meer, maar stukken plantaardig vlees. Op dit moment liggen in de vegaschappen nog vooral kleine kipstukjes en nepgehakt. Rival Foods ontwikkelt de zogeheten whole cuts, een vervanger die net zo sappig is, dezelfde structuur heeft en die net zo groot is als een echt stuk vlees. De heilige graal hierbij is een plantaardige biefstuk die niet meer van een echte biefstuk te onderscheiden is, laat een woordvoerster van het bedrijf weten.
Larven voor huisdieren
Niet alleen start-ups, maar ook de grotere bedrijven springen steeds meer in deze nieuwe industrie. De grootste insectenkwekerij ter wereld is Protix in Bergen op Zoom. Dit bedrijf richt zich op alternatieven voor vlees in de breedste zin van het woord en niet specifiek op vegaburgers. Hiervoor kweken zij bijvoorbeeld larven. Daaruit maken zij olie en meel en dat wordt weer gebruikt in voer voor huisdieren. Het uiteindelijke doel is dat deze insecten ook wordt verwerkt in eten voor de mens. In de EU zijn de regels in 2021 aangepast en mogen insecten, net als in vele andere delen van de wereld, ook worden gebruikt voor menselijke consumptie. Het lijkt er dus op dat we binnenkort meelwormen of krekels op ons bordje kunnen verwachten.