Skip to main content

Vleesvervangers worden steeds populairder. Steeds meer mensen kiezen voor een plantaardig alternatief in plaats van dagelijks vlees te eten. De plantaardige vleesvervangers hebben steeds meer weg van gewoon vlees, zowel kwa textuur als kwa smaak. Ook de voedingswaarden die op de verpakkingen staan vermeld beginnen er al behoorlijk op te lijken. Dit heeft een groep van onderzoekers van Duke University in de Verenigde Staten doen besluiten de verschillen in voedingswaarde tussen vlees en vleesvervangers te onderzoeken.

Aan het einde van de 19e eeuw werd het eerste plantaardige alternatief voor vlees, Protose geheten, ontwikkeld door John Harvey Kellogg, inderdaad, de broer van… Sindsdien zijn er reuze stappen gemaakt op het gebied van smaak, textuur en voedingswaarde van deze plantaardige vleesvervangers. Dit zorgt ervoor dat de omzetstijging van vleesvervangers vier keer zo groot is als dat van gewoon vlees (14.8% ten opzichte van 3,8% per jaar). Kwa omzet ligt dat anders, daarbij kunnen de vleesvervangers nog lang niet tippen aan vlees (20 miljard ten opzichte van 1150 miljard voor vlees), maar het komt steeds dichterbij.

Belangrijke voedingsstoffen

We kunnen er niet om heen. In vlees zitten veel gezonde voedingsstoffen die ons lichaam dagelijks nodig heeft. Dit zijn onder andere eiwitten met essentiële aminozuren, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. De onderzoekers keken bij het onderzoek naar metabolieten, stoffen die tijdens de stofwisseling ontstaan, zoals aminozuren, koolhydraten en hormonen. Tijdens het onderzoek werden rundvlees, afkomstig van met grasgevoerde runderen, en op soja gebaseerde vleesvervangers met elkaar vergeleken.

Bij 90 procent van de getest metabolieten waren er grote verschillen waarneembaar tussen het rundvlees en de vleesvervangers, concludeerde de onderzoekers van Duke University. Bovendien zaten er in het rundvlees 22 metabolieten die niet in de vleesvervangers zaten. Andersom was het verschil groter: in de vleesvervangers zaten 31 metabolieten die niet in het rundvlees aanwezig waren. Met name in de belangrijke metabolieten, waaronder aminozuren, vitamines en diverse verzadigde en onverzadigde vetten, zaten grote verschillen, constateerden de onderzoekers.

Conclusie van het onderzoek

De conclusie die de onderzoekers uit dit onderzoek trokken is dat vleesvervangers niet een één op één vervanging zijn van vlees. Dat wordt veroorzaakt door de verschillen in voedingswaarde. Belangrijk hierbij is wel op te merken dat het onderzoek alleen gericht was op voedingswaarde. De uitkomst van het onderzoek zegt niks over welk product gezonder zou zijn, vlees of vleesvervangers. Daar werd geen melding over gedaan.

Hit enter to search or ESC to close