Skip to main content

Er is een run ontstaan op plantaardige grondstoffen die voor de productie van vleesvervangers worden gebruikt. Dit als gevolg van de groeiende populariteit van vleesvervangers. Producenten verwachten hierdoor dat de prijzen van de plantaardige grondstoffen die in deze vleesvervangers worden gebruikt verder omhoog zullen gaan. Dat meldt het Financieele Dagblad (FD) onlangs.

Uit cijfers van ABN AMRO en Barclays blijkt dat de vleesvervangers steeds meer aan populariteit winnen. ABN AMRO verwacht dat in Nederland dit jaar de markt voor nepvlees met 10 procent zal groeien. Vorig jaar mei voorspelde de Britse bank Barclays al dat de wereldwijde omzet in tien jaar tijd tien keer zo groot zal worden en zal uitgroeien tot een omzet van 140 miljard dollar, ofwel 125 miljard euro, in 2019.

Als er meer vleesvervangers worden verkocht, zijn er ook steeds meer plantaardige eiwitten nodig. Die komen voort uit producten als soja, erwten en granen. Er zijn wereldwijd slechts een beperkt aantal producenten die eiwitten uit die grondstoffen kunnen halen. Hierdoor zit de groei van de sector aan zijn limiet, meent Atze Jan van der Goot, hoogleraar Eiwitstructurering en Duurzaamheid aan de Wageningen University. Van der Goot meldt verder dat het scheiden van eiwitten uit bijvoorbeeld een sojaboon een ingewikkeld proces is, nog ingewikkelder dan het maken van een vleesvervanger. Daarom kunnen die fabrieken ook niet zomaar worden uitgebreid.

Tekorten door beperkte groeiruimte

Doordat de groeiruimte dus beperkt is, ontstaan deze tekorten. Er kan niet zomaar even worden opgeschaald. Frank Giezen, directeur van vleesvervangerfabrikant Ojah uit Gelderland verwacht dat de groei in 2020 50 procent zal zijn. Als het meer wordt, dan komen ze zonder grondstoffen te zitten. Er zal dan met name een tekort aan erwteneiwitten ontstaan, aldus Giezen. De leveringen van andere ingrediënten worden voor de zekerheid een jaar van te voren al vastgelegd, terwijl de vraag vooraf bijna niet te voorspellen is.

Vleesvervangers op korte termijn niet duurder

Ook oprichter van De Vegetarische Slager Jaap Korteweg heeft in een gesprek met NOS bevestigd dat er tekorten zijn. Het zou hierbij volgens hem wel om incidentele tekorten gaan. Hij verwacht derhalve niet dat deze tekorten ervoor zorgen dat vleesvervangers in de supermarkten op korte termijn duurder zullen gaan worden duurder zullen worden.

Hit enter to search or ESC to close