Skip to main content

Tot een paar jaar geleden was een vleesvervanger vaak iets waar soja in verwerkt was. Daar is sinds een paar jaar een kentering in gekomen. Tegenwoordig worden vaak zeewier, jackfruit, champignons en peulvruchten als vleesvervangers gebruikt. Maar is dat wel een goede ontwikkeling? En zijn vleesvervangers nou eigenlijk echt wel zo gezond?

erwten vleesvervangersHet aanbod van vleesvervangers is groot en wordt nog steeds groter. Volgens Carine Fortanier van Albert Heijn is te zien dat de trend om flexitarisch te eten steeds groter wordt. Bij AH zijn er momenteel 160 producten te koop, waaronder ook diverse visvervangers.

Ook bij Jumbo is een soortgelijke kentering te zien en wordt het marktaandeel van een evenwichtiger en duurzamer eetpatroon steeds groter. Sinds afgelopen najaar heeft Jumbo Lekker Veggie als opvolger van het succesvolle Veggie Chef in het assortiment. Dit is hun nieuwe huismerklijn van vegetarische en veganistische producten.

Gehakt, stukjes kip, balletjes, burger, tofu en tempé zijn de hardlopers onder de vleesvervangers bij AH. Van oudsher werden deze gemaakt van soja, maar tegenwoordig steeds meer van bonen, zeewier, jackfruit, champignons en kikkererwten. Dat geeft naast een andere structuur en textuur ook een andere smaak, waardoor de consument meer keuze heeft.

Bij Jumbo kunnen consumenten kiezen uit ruim 40 verschillende producten op het gebied van vlees- en visvervangers. Het meest populair zijn de kaasschnitzel (bestaande uit kaas en cornflakes), het (kruim-)gehakt (van soja) de krokante kipschnitzel (soja) en shoarma (soja).

Nadruk te weinig op vezels, te veel op eiwitten

Soja speelt nog steeds een belangrijke rol in het vegaschap, maar het aantal vleesvervangers op basis van tarwe, noten, bonen, zeewier, jackfuit, champignons en kikkererwten wordt steeds groter. Maar is dat eigenlijk wel een gezonde ontwikkeling? Volgens diëtisten wordt de nadruk vooral op eiwitten gelegd, maar te weinig op vezels, die juist weer gezond zijn. Vezels vinden we met name in groente en fruit. Die eiwitten die gebruikt worden bij het maken van vleesvervangers zijn echter wel nodig, om de juiste structuur te kunnen maken. Die zijn niet per se nodig voor je gezondheid, want de gemiddelde Nederlander eet meer dan genoeg eiwitten. De gemiddelde Nederlander eet 50 procent meer eiwitten dan ons lichaam nodig heeft. Een teveel aan eiwitten kan op den duur zelfs problemen voor de gezondheid opleveren, omdat het belastend voor je nieren is.

Hoe gezond vleesvervangers zijn, hangt ervan af hoe je ernaar kijkt. In bruine bonen zitten meer vezels, dus die zijn gezonder voor de mens. Maar vleesvervangers zijn wel gezonder voor onze planeet en dat moet je ook meerekenen.

Hit enter to search or ESC to close