Skip to main content

Schijf van Vijf onder vuur: diëtisten komen met vegan alternatief

De schijf van vijf ligt op dit moment onder vuur. Dit komt doordat er een nieuwe alternatief geïntroduceerd is de zogenaamde schijf for life. Dit nieuwe gezondheidsadvies is gericht op het weglaten van vlees en dit eventueel te vervangen door vleesvervangers. Het is gericht op diervriendelijkheid en daarnaast bestaat deze schijf alleen uit plantaardige producten. Echter is dit lang niet voor alle mensen betaalbaar, maar voor de mensen die dit wel kunnen betalen is dit een goed alternatief. Er zijn diverse visvervangers die ook vegetariërs mogen eten. Meerdere diëtisten hebben samengewerkt aan het maken van de schijf for life. Hier zitten nieuwe, maar ook veel duurzame producten in die je kunt eten als vervanger voor vlees. Het aanbod hiervan is de afgelopen jaren hard gestegen waardoor het voor bijna iedereen mogelijk is om dit te doen.

Schijf van VijfWelke veranderingen willen ze doorvoeren?

De schijf van vijf is nog niet zo lang geleden vernieuwd. Echter zien we wel dat mensen graag een andere variant zien waarin veganistisch eten gestimuleerd wordt. Steeds meer mensen in Nederland doen dit al 1 of meerdere dagen en zijn dus ook klaar voor de volgende stap. Het vlees is namelijk helemaal weggelaten uit deze schijf. Er wordt onder meer aangeraden om meer groente en fruit te gaan eten. Ook zijn de vetten vervangen door enkel plantaardige vetten. Daarnaast zie je er ook extra vitamine D3 en B12 supplementen. Ook mag je meer eiwitten hebben want deze zitten meestal in het vegetarische vlees. Ook is het aan te raden om noten en peulvruchten te eten want deze bevatten plantaardige vetten.

Wat is beter de schijf van vijf of het vegan alternatief?

Het is een persoonlijke keuze of je kiest voor schijf van vijf of de schijf for life. Er zijn veel mensen die geen vegetarische gerechten lusten waarvoor de normale schijf het beste werkt. Ook zijn vleesvervangers voortaan op een hoog niveau waardoor de smaak goed is. Steeds meer mensen kiezen er dan ook voor om dit 1 of meerdere dagen te eten. Het doel is om dit in de toekomst dagelijks te gaan eten zodat we het milieu kunnen sparen. Echter zijn er steeds meer mensen die alleen plantaardig willen eten en niet willen zien dat de dieren geslacht worden. Daarnaast heeft het ook een positief effect op het klimaat en de CO2 uitstoot wanneer je plantaardig gaat eten. Bij de productie van vlees is er namelijk een hoge CO2 uitstoot.

Hit enter to search or ESC to close