Waar een klein land groot in is.

Van alle Europeanen zijn het de Nederlanders die het meest voor vleesvervangers kiezen.

Per persoon eten de Nederlanders 868 gram vleesvervangers per jaar en dat kost ons 10,05 euro.

Het Verenigd Koninkrijk volgt Nederland op de voet met 855 gram vleesvervangers per persoon per jaar. Andere Europese landen blijven daarbij een stuk achter, waarbij België met 314 gram per persoon een goede derde is.

Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Nielsen, die het onderzoek onder elf Europese landen uitvoerde in oprdracht van non-profitorganisatie ProVeg.

Om een indruk te geven: 868 gram aan vleesvervangers komt overeen met ongeveer 50 vegaballen of 8 tot 10 vegaburgers.

Hekkensluiter in het onderzoek van elf landen is Denemarken, waar slechts gemiddeld 0,0044 gram aan vleesvervangers per persoon per jaar wordt gegeten. In Denemarken worden dus nauwelijks vleesvervangers gegevens, blijkt uit het onderzoek.

vegetarische maaltijdbox

Vleesvervangers door Nederlandse eetcultuur

Volgens een woordvoerder van ProVeg heeft de populariteit van vleesvervangers in Nederland alles te maken met de eetcultuur in Nederland.

Nederlandse maaltijden bestaan doorgaans uit aardappelen, groente en vlees. Als je daar het vlees weghaalt, wil je daarvoor een vervanger.

In vele andere landen met andere eetculturen speelt vlees een veel kleinere rol dan in de Nederlandse eetcultuur.

Het is al langer bekend dat Nederland tot de koplopers in Europa behoort als het gaat om consumptie en productie van vlees. Het onderzoek heeft nog maar eens bevestigd dat Nederland inderdaad zo goed scoort als het gaat om het eten van vleesvervangers.

Minder vleeseters

In Nederland is het aantal mensen dat zichzelf als een vleeseter ziet, dalende.

Van alle huishoudens in Nederland gaf begin dit jaar maar liefst een derde aan minder vlees te willen gaan eten. Ondanks die goede voornemens eten we per persoon per jaar nog steeds ongeveer 39 kilogram vlees.

Totaal in Nederland komt dan neer op ongeveer 700 miljoen kilogram vlees per jaar.

Steeds meer vleesvervangers

Er worden steeds meer vleesvervangers verkocht en de markt is nog steeds groeiende.

Toch zijn er nog steeds mensen met vooroordelen, die denken dat vleesvervangers een rare smaak hebben.

Niets is echter minder waar. Tegenwoordig proef je echter (bijna) geen verschil meer.

Ook steeds meer bedrijven sluiten hierbij aan en weren het vlees uit hun kantines.

Steeds meer bedrijven kiezen voor vegan eten met vleesvervangers in plaats van vlees.

Hit enter to search or ESC to close