Steeds meer mensen eten bewuster, eten minder vlees, minder zout en proberen bio producten uit. Door het uitsluiten van de oude eetgewoontes zie je steeds meer mensen kiezen voor een vegetarische en bewustere leefstijl. In dit artikel willen wij uitleg geven over de verschillende leefstijlen zoals Vegetariër, Pescotariër, Veganist, flexitariër of Pollotariër zonder de Nederlanders in hokjes te plaatsen. Wat willen wij dan wel met dit artikel? Is er voor zorgen dat iedereen elke dag een stukje bewuster gaat leven, en soms met een klein zetje kan iemand al flexitariër zijn. Dit heeft natuurlijk effect op het milieu en onze dieren.
In dit artikel over de verschillende vegetarische vormen
Er zijn inmiddels meer dan 20 verschillende benamingen voor Vegetariërs. Iedere levensstijl heeft zijn eigen kenmerken en andere manieren van eten. In dit artikel zullen we ook de afstammingen bespreken van de verschillende vegetarische vormen zoals een Paleo-vegetariër of Ovo-vegetariër. Heb je vragen of opmerkingen over het artikel laat het ons dan gerust weten. Wij zoeken het uit en zullen deze informatie dan vervolgens verwerken in het artikel.
Wat is een Vegetariër
Een Vegetariër eet nooit voeding waar iets inzit van een gedood dier of insect. Dit houd dus in dat een Vegetariër geen vlees, gevogelte, vis, schaaldieren of insecten eet. Dit houd ook in dat Vegetariërs geen gelatine, dierlijke kleurstoffen en kaas eet. De “enkele” voorbeelden zullen we even toelichten:
- Kaas: bevat stremsel uit de maag van kalveren.
- Kleurstoffen: bevat soms kleurstof van rode schildluizen.
- Gelatine: is gemaakt van beendermeel van gedode dieren.
Wat zijn dan de overwegingen om Vegetariër te worden?
In de onderstaande opsomming geven wij je voorbeelden waarom iemand een Vegetariër is. Dit zijn enkele voorbeelden het kan ook goed zijn dat iemand anders een andere overweging heeft om te kiezen voor een vegetarische leefstijl.
- Veel mensen leven met de dieren mee en vinden dit dus zielig dat de dieren geslacht worden voor consumptie.
- Ander bekend voorbeeld is dat mensen tegen de bio-industrie zijn en daarom geen vlees eten.
- Dit kan uit een geloofsovertuiging zijn (Hindoeïsme, Boeddhisme).
- Het kan zijn dat je gewoon niet gek bent op vlees en dus de stap naar een vegetarische leefstijl klein is.
Wat eet een Vegetariër dan wel?
Een Vegetariër wordt vaak gezien als moeilijke eter. Heb je iemand op bezoek die Vegetariër is zorg dan altijd dat je iets serveert gebaseerd op plantaardig voedsel. Hierin mogen wel eieren, honing of fruit, peulvruchten, noten of paddenstoelen zitten. Weet je echt niet wat je met de situatie aan moet. Maar het gewoon bespreekbaar en geef je eter zelf de keuze. Heb je de afspraak staan en weet je dat vegetarisch persoon komt overleg dan even. Vegetariërs vinden het vaak niet erg om zelf even in de keuken te staan, omdat bewust leven en koken hand in hand gaan. Ook kunnen ze prima (vaak simpele) gerechten aangeven die ze wel eten.
Voorbeelden van vegetarisch eten of vleesvervangers
Andere verwoordingen/synoniemen voor een Vegetariër
- Planteneter
- Vegetarisch
- Herbivoor
- Vega
- Vegetarisme
Wat is een Pescotariër
Veel mensen maken de fout als ze zich Vegetariër noemen. Deze groep mensen eten namelijk wel vis of schaaldieren. Pescotariër is eigenlijk de juiste benaming voor deze groep mensen welke voornamelijk geen dieren eten vanwege het dierenleed. Een Pescotariër eet dus geen vlees, gevogelte, gelatine en andere dierlijke kleurstoffen. Ook word er geen kaas gegeten maar veel mensen weten niet dat er beendermeel van gedode kalveren wordt gebruikt in kaas.
Wat zijn de overweging om Pescotariër te worden?
Er zijn veel vergelijkingen met Vegetariërs op het gebied van Pescotariër. Maar zoals we net omschreven gaat het vaak om mensen die niet tegen dierenleed kunnen. Sommige mensen worden zelfs ziek bij het idee dat ze vlees eten en als je natuurlijk naar de beelden kijkt uit de slachterijen is het niet raar dat steeds meer mensen overwegen om minder vlees te eten. Maar waarom geen vlees en wel vis? Dit heeft alles te maken met de belangrijke Omega-3 vetzuren welke vis en schaaldieren bevatten. Je kunt dit dus eigenlijk ook bewuste Vegetariërs noemen.
Wat eet een Pescotariër
Steeds vinden nog veel Nederlanders een pescotarische maaltijd voorschotelen lastig. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel vleesvervangers op de markt welke je helpen om deze groep mensen van een maaltijd te voorzien. Omdat je kan kiezen uit alle vegetarische vlees soorten en geen rekening hoeft te houden met veganisme is een Pescotariër per definitie minder lastig. Bij een Pescotariër kan je ook altijd nog voor een visrecept gaan, maar de mogelijkheid bestaat dat natuurlijk iemand van je eters geen vis lust. Vleesvervangers bieden daarom een uitkomst en wij kunnen je helpen bij je keuze.
Voorbeelden van pescotarisch eten of vleesvervangers
Andere verwoordingen/synoniemen voor een Pescotariër
- Semi-vegetariër
- Pescotarisme
- Pesco-vegetariër
Wat is een Veganist
Een veganist eet geen vlees, vis, schaaldieren of gevogelte. Maar een Veganist eet ook geen zuivel, eieren of andere dierlijke producten. Een belangrijke toevoeging behalve dat een Veganist geen dierlijke producten eet is dat een Veganist in vergelijking met een Vegetariër ook geen leer, dons, bont, wol, suède of zijden draagt. Een Veganist heeft een duidelijk doel dat is leven zonder dierlijke benodigdheden zoals bovenstaand beschreven. Helaas heb je als Veganist dit niet altijd zelf in de hand want in sommige medicatie vormen worden nog steeds dierlijke producten gebruikt. Het belangrijkste levensdoel voor een Veganisme is het zo min mogelijk doden van dieren.
Wat zijn dan de overwegingen om Veganist te worden?
Veganist is net zoals een Vegetariër tegen dierleed en dus het slachten van dieren voor consumptie. Aanvullend is het veganisme nog bewuster van het dierenleed. In de volgende opsommingen geven wij de overwegingen weer waarom iemand veganist is en wil blijven.
- Zoals net al aangegeven het zijn dieren, geen producten.
- Klimaat, de hele bio-industrie is slecht voor de Aarde en milieu.
- Zuivelproducten en eieren zijn net zo slecht als vlees en vis. Niet alleen het slachten maar het ook in hokjes stoppen van dieren is een no-go in het veganisme.
- Voetafdruk van plantaardig eten is veel minder groot. De verhouding staat voor 1 kilo vlees kan 5 kilo plantaardig voedsel eten.
Veganisten krijgen een goed gevoel van bewust geen dierenleed.
Wat eten Veganisten dan wel?
Eigenlijk is het vrij makkelijk vraag, Veganisten eten alleen plantaardige producten. Wij als vleesvervangers vergelijken proberen daarom ook een goede scheiding te maken tussen Vegetariërs en Veganisten. Bij ons op de website kan je de verschillende vleesvervangers filteren op Vega (Vegetarisch) en Vegan (Veganistisch). Dit maakt het voor jou makkelijker als je een veganist over de vloer hebt. Kleine tip, bewaar altijd de verpakking als je een Veganist over de vloer hebt zodat je kan laten zien dat het ook geen eieren of zuivel bevat. Weet je na alles gelezen en geschreven te hebben nog niet wat je met de situatie aan moet? Maak het dan met jou eter bespreekbaar! Vaak is goed overleg de makkelijkste manier om duidelijkheid te creëren in de wens van een Veganist.
Voorbeelden van veganistisch eten of vleesvervangers
Andere verwoordingen/synoniemen voor een Veganist
- Veganisme
- Veganistisch
- Vegan
- Planteneter
- Strenge vegetariër
- Vegetarisme
Wat is een Flexitariër
Je bent een Flexitariër als je bewust 1 dag of meer per week geen vlees, vis, schaaldieren, insecten of gevogelte eet. Dus dit zijn ook geen vleeswaren of snacks. Veel mensen denken dat ze Flexitariër zijn maar maken de fout om tussen de middag of s ’avonds toch een lekker bitterballetje te eten. Toch steeds mensen zien zichzelf wel als Flexitariër en dat is een positieve ontwikkeling, want dit betreft toch de grootste groep mensen die steeds bewuster gaan eten. Je ziet vooral de trend ontstaan rond de 16 jaar en loopt door tot de eind 30ers. Een andere vorm van Flex-vegetariërs is dat er thuis bewust zo min mogelijk vlees wordt gegeten behalve als ze gaan uiteten. In deze nieuwe trend word er een hak gezet naar de massale slachthuizen waar onze supermarkten mee worden gevuld. De komende jaren zal de Flexitariërs een steeds grotere groep worden en het dus ook makkelijker worden voor Vegetariërs en Veganisten om ergens anders aan te schuiven aan tafel.
Wat zijn de overweging om Flexitariër te worden?
Een van de grootste redenen is om Flexitariër te worden is om met de trend mee te gaan. Veel jonge Nederlanders vinden het niet normaal dat elke dag vlees gegeten wordt. Deze trend zie je steeds meer ontstaan vanaf de leeftijd 16 jaar. Voornamelijk vrouwen spreekt het dierenleed en het maatschappelijke belang erg aan. Vanaf dat jongens gaan studeren worden ze vaak voor het eerst in aanraking gebracht met veganisme en worden deze vaak bewustere eters. Ik denk dat we allemaal blij zijn met deze ontwikkeling en dat de fanatieke vleeseters een steeds kleinere groep wordt.
Flexitariërs zijn makkelijke eters
Flexitariër zijn vaak geen moeilijke eters als je deze over de vloer krijgt. Ze kunnen makkelijk hun vegetarische dag een dagje verplaatsen. Gemiddeld genomen eet een Flexitariër 2-3 dagen geen vlees en koopt bewuste producten (geen leer, bont en dergelijken). Veel Flexitariër eten daarom ook als vervanger een vleesvervanger. De trend om vleesvervangers te eten is de laatste jaren met bijna 200% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Veel mensen spreken ook niet uit dat ze Flexitariër zijn en houden dit vaak als geheim binnen het gezin. Gelukkig voor vegetariërs en veganisten is te zien we dat binnen een huishouden de kinderen ook zo worden opgevoed. Met als resultaat dat dit als ze jongvolwassen zijn deze trend behouden in hun levensstijl.
Voorbeelden van vleesvervangers voor Flexitariërs
Andere verwoordingen/synoniemen voor een Flexitariërs
- Flex-vegetarisch
- Flex-Vegetariër
- Flexitarisch
- Flexitarisme
- Semi-vegetarisme
- Part-Time vegetarisch
Wat is een Pollotariër
Een Pollotariër is een persoon die geen vlees, vis of schaaldieren eet. Wat een Pollotariër wel eet zijn gevogelte, eieren en zuivelproducten. Dit is dus ook meteen het verschil met Vegetariërs en Veganisten. Volgens het voedingscentrum zijn veel mensen vanwege hun religie Pollotariër en je deze variant dus niet vaak zien onder niet gelovige Vegetariërs. Ook vaak ziet het centrum dat uit gezondheidsoverwegingen een pollotarisch dieet word voorgeschreven. Het eten van gevogelte is namelijk gezonder dan het eten van bijvoorbeeld varkensvlees.
Waarom zou je Pollotariër worden?
Vaak door geloofsovertuiging zijn mensen Pollotariër. Maar er is eigenlijk nog een hele belangrijke reden waarom wij Nederlanders Pollotariër worden. Gezondheid! Door alleen kip of kalkoen producten te ga je beter om met je eigen gezondheid. Dit word dus ook vaak voorgeschreven door diëtisten of artsen. Ook de bekende vleeswaren zoals kip of kalkoen filet zie je bij veel sporters terugkomen en dit heeft natuurlijk zijn redenen.
Wat eten Pollotariërs dan wel?
Zoals we eigenlijk net al omschreven hebben eten Pollotariërs gevogelte. Denk hierbij aan kip, kalkoen en eieren. Ook wordt er zuivel genuttigd aangezien dit niet gezien wordt als dierenleed. Ander mooi alternatief is het eten van vleesvervangers. De vleesvervangers bieden een goede mogelijkheid om jou eters te voorzien van een gelijke maaltijd. Denk bijvoorbeeld aan de pasta met gehakt. Hiervoor hoef je dus niet moeilijk te doen en dus een maaltijd te bedenken bijvoorbeeld met kip. Ben je niet overtuigd van vleesvervangers probeer het eens uit het zal je blij verassen hoe de kwaliteit van het vegetarisch vlees de laatste jaren is vooruitgegaan. In het geval als je kijkt naar onze vleesvervangers maakt het niet uit of je Vegan of Vegetarische vleesvervangers bekijkt voor een Pollotariër zit hier geen verschil in.
Voorbeelden van vleesvervangers voor Pollotariërs
Andere verwoordingen/synoniemen voor een Pollotariërs
- Pollotariërs
- Pollo-Vegetariër
- Polloveganisme
- Pollotarisch