Skip to main content

Vleesvervangers zijn in aantallen het afgelopen weer jaar flink gestegen. Zo zijn de verkoopcijfers ruim verdubbeld. Helaas blijkt het wel zo te zijn dat het vlees er niet mee wordt vervangen. De gemiddelde hoeveelheid geconsumeerde vlees per hoofd van de nederlandse bevolking blijft nog altijd op dezelfde hoeveelheid kilo’s steken aldus de Volkskrant.

Verdubbeling vleesvervangers.

Steeds meer grote merken doen investeringen in de variatie van vleesvervangers. Zo heeft Unox afgelopen jaar zijn assortiment zien verdubbelen. Bedrijven als de Vegetarische Slager zijn in elke supermarkt met een breed assortiment te vinden. En zo zijn er nog veel voorbeelden te geven.

De productie en het aanbod vleesvervangers groeit elk jaar gestaag. Sinds 2017 laat deze productgroep jaarlijkse dubbele cijfers zien als het aankomt op groei. Hierdoor wedijveren vleesvervangers zo langzamerhand met de producten van vlees.
Daarnaast komt het steeds meer voor dat vleesproducenten een vleesvervanger in het assortiment heeft opgenomen.

Vleesvervangers blijken geen vervanging

Toch blijken vleesvervangers nog niet het ‘vervangen’ waar te maken. Ook het afgelopen jaar blijft de consumptie per hoofd van de nederlandse bevolking hangen rond 77,5 KG. Met deze hoeveelheid blijven nederlanders nog steeds teveel vlees eten. Dit is slecht voor de gezondheid en het mileu.
De verwachting dat er een grote kentering gaat komen ten op zichte van normaal vlees is niet erg rooskleurig.

Richting 2050 keert het tij

Pas vanaf tweeduizendvijftig kunnen de verkopen van vleesvervangers wedijveren met die van regulier vlees.
Er is dus nog veel werk aan de winkel. Consumeer dus vleesvervangers en consuminder tegelijk regulier vlees.

Hit enter to search or ESC to close