Skip to main content

Smakelijke eten met Jackfruit. Maar wat is het?

Er komen steeds meer alternatieve voor vleesvervangers en vegetarisch vlees. Een van de bekendste opkomende producten is jackfruit. Na de trends van zeewier, peulvruchten en paddenstoelen denken wij dat deze vrucht wel eens de verandering kan zijn in de zoektocht naar de ideale vleesvervanger.

Herkomst van Jackfruit

De vorm van jackfruit kan je herkennen door de groene stekelige vorm. En is voornamelijk afkomstig uit het zuidelijke en oostelijke werelddeel. De wereldcontinenten welke veel jackfruit exporteren zijn Zuid-Amerika, Afrika en natuurlijk Azië. Een jackfruit is een van de grootste vrucht soorten en kan tot wel 35 kilo wegen! De jackfruit wordt niet in Nederland gekweekt maar je ziet wel steeds meer landen dit doen. Een van de laatste nieuwsberichten gaf aan dat Amerika zijn eigen jackfruit plantage heeft aangelegd. In Azië kan je nu ook al Jackfruit in blik kopen maar is het ook een bekende delicatessen bij een Toko.

Kant en klare jackfruit producten

Inmiddels zijn er ook al een aantal vleesvervanger producten welke als jackfruit als hoofdingrediënt gebruiken. Een van de bekendste is Rootzz of Nature en bied dit aan in verschillende vega en vegan producten.

De structuur van Jackfruit lijkt op

Kip! Maar kan ook dienen als pulled pork alternatief. Als je de eerste keer jackfruit eet zal je merken dat de krachtige structuur de juiste “bite” heeft welke je dus kan vergelijken met Kip. Naast dat de structuur is, is de smaak van de vrucht ook erg goed te combineren met verschillende kruiden. Kan het dan nog beter? Jazeker, de vrucht kan je bakken, koken en gewoon rauw eten. Wat je misschien niet weet is dat de jackfruit boordevol vezels, vitamine B6 en C zit en ook nog kalium bevat. En dat maakt in onze ogen de jackfruit op dit moment de beste basis van een vleesvervanger.

Bereiding van deze onbekende vrucht

Natuurlijk is de vrucht met een flinke opmars bezig in Nederland dus steeds meer mensen kennen de jackfruit ook. Koop je de vrucht bij een supermarkt zal je merken dat er 2 verschillende opties zijn. De groene “young green” jackfruit en de al volledig rijpe gele variant prima te gebruiken bij bijvoorbeeld desserts. De groene variant gebruik je voornamelijk als vleesvervanger en zal je dus nodig hebben als je zelf een vleesvervanger wil maken.

Hit enter to search or ESC to close