Skip to main content

Veganisten, vegetariërs en flexitariërs eten bewust minder vlees of geheel geen vlees meer. Over het algemeen wordt dat gedaan om het dierenwelzijn, het sparen van de regenwouden, de opwarming van de aarde tegen te gaan of voor de eigen gezondheid. Het laatste wat ïemand die minder of geen vlees wil is alsnog onverantwoorde soja eten door vleesvervangers met ingrediënt soja dat alsnog slecht voor het milieu zou kunnen zijn..

De soja die in de meeste vleesvervangers wordt gebruikt is gelukkig niet gemaakt van de soja bonen uit Zuid-Amerika en dragen niet bij aan boskap.

Ontbossing door soja bonen

De meeste soja die in Europa, ook in Nederland, wordt geïmporteerd komt uit Zuid-Amerika. De vraag naar soja neemt wereldwijd steeds meer toe. Die soja wordt voornamelijk voor veevoer en in deels voor menselijke consumptie gebruikt. Die stijgende vraag naar soja zorgt ervoor dat er meer soja plantages komen, waarvoor nog steeds grote stukken oerwoud worden gekapt. Hierdoor gaat jaarlijks in het Amazonegebied en de Pantanal zo’n 1 tot 2 miljoen hectare natuurgebied verloren ten koste van de soja teelt.

In Nederland is ongeveer 67 procent van de bevolking flexitariër. Veel mensen, en dat zsijn er steeds meer, zijn dat bewust, maar voor sommigen is dat zonder het te beseffen. Ook het aantal vegetariërs is nog steeds groeiende en is op dit moment zo’n 5 procent. Peulvruchten (63,2 procent) en kant-en-klare vleesvervangers (61,8 procent) worden het meest als eiwitbron gebruikt door vegetariërs en veganisten.

In vleesvervangers wordt echter soja gebruikt, omdat dat rijk aan eiwitten en gezond is. Het grootste gedeelte van deze soja komt echter gelukkig niet uit Zuid-Amerika, maar uit Europa, Canada of de Verenigde Staten.

Veehouderijen

Ontbossing gebeurt niet alleen voor soja plantages. Veehouderijen waren de afgelopen 30 jaar de grootste veroorzaker hiervan. Het grootste gedeelte van de boskap, zo’n 70 procent, werd gedaan om ruimte voor de megastallen te maken. Na de veehouderijen is de soja teelt de grootste veroorzaker van boskap, maar dat komt helaas eigenlijk ook weer door de veeteelt, omdat het veel in veevoer wordt gebruikt.

Veehouderijen importeren hun soja veelal wel uit Zuid-Amerika, omdat dat een derde goedkoper is dan soja uit andere delen van het land. Het soja uit Zuid-Amerika komt voor meer dan 90 procent terecht in voer voor koeien, varkens en kippen. Door vlees, zuivel of eieren te eten draag je dus bij aan de boskap in het Amazonegebied.

Hit enter to search or ESC to close